+420-728-405-583
info@jogala.cz
...

Jóga pro bederní páteř

Jóga pro bederní páteř

Příčiny bolestí bederní pateře mohou být různé. Především je to špatné držení těla, často způsobené sedavým zaměstnáním, v těhotenství rostoucím bříškem, dále problémy s kyčelním kloubem, ale také nemoci vnitřních orgánů – ledvin, při gynekologických potížích, při menstruaci, bolesti se mohou projevit také ve stresu…

Jóga pomáhá propojit pohyb s dechem, celkově zklidnit a vnímat vlastní tělo. Zde je několik cviků pro uvolnění bederní páteře:

Pávana mukta ásana – vleže na zádech s výdechem skrčte pravou nohu, obejměte koleno oběma rukama a přitáhněte ho co nejblíže k trupu. Levá noha zůstává na zemi. S nádechem položte nohu na podložku a proveďte také levou nohou. Cvičení protahuje bederní páteř, kyčelní klouby, pomáhá při trávení.

Potom skrčit obě nohy, obejmout kolena a pohoupat se na bedrech ze strany na stranu a potom zepředu dozadu v kolébce.

Šašanka ásana – pozice zajíce – začínáme ze sedu na patách. S nádechem vzpažte, s výdechem se s rovnými zády a nataženými pažemi předkloňte, až se paže i čelo dotknou podložky. Pohyb vychází z kyčlí. Hýždě zůstávají na patách. Zůstaňte chvíli v této pozici, volně dýchejte. Uvolněte přitom celé tělo. S nádechem přejděte s rovnými zády zpět do sedu na patách se vzpažením. Trup, hlava i paže jsou po celou dobu pohybu v jedné přímce. S výdechem se vraťte do výchozí polohy.

Pozice šťastného dítěte – lehněte si na záda a rukama si chyťte vnější okraje chodidel, snažte se, aby byla kolena směrem k podlaze,stehna jsou vedle těla. Dolní část zad musí být položena na podložce.