+420-728-405-583
info@jogala.cz
...

Důležitost průpravných cviků v józe

Důležitost průpravných cviků v józe

Sedavý životní styl, práce u počítače, stres – toto všechno se podepisuje na zdravotním stavu současného člověka, jeho držení těla a duševním rozpoložení.

Při léčbě mnoha civilizačních a psychosomatických onemocnění by se mohly s úspěchem používat techniky jógy.

V této době již člověk není natolik fyzicky zdatný, aby mohl „skočit rovnýma nohama“ do cvičení jednotlivých ásan. Proto je důležitá úloha průpravných cviků – nejen na začátku lekce jógy, ale také před jednotlivými ásanami.

Průpravné cviky nám pomáhají uvolnit a zahřát svalstvo, uvolnit vazy, rozhýbat klouby, kyčle a navodit pocit celkové tělesné pohody, protože „uvádějí do rovnováhy tělo, mysl i duši“. Jsou pevným základem pro obtížnější cviky a může je pro jejich jednoduchost praktikovat každý bez ohledu na věk a tělesnou kondici. Díky jejich praktikování se hned od začátku cvičenec naučí správně dýchat a cvičit. „Tělo bude pohyblivější, svaly posílí, a tím se zpevní i klouby.“

Zároveň zklidňují a harmonizují mysl i nervy, takže připravují praktikujícícho na meditaci. „…pomáhají nám uvědomit si, že praktikování je oddělená část našeho dne. Čas, kdy energii, kterou normálně vynakládáme do okolního světa, nasměrujeme dovnitř, abychom vyživili naše tělo, mysl a duši.“

Může se zdát, že průpravné cviky jsou velmi snadné a ne tolik přínosné a mnoho lidí praktikujících jógu je buď necvičí důkladně a dostatečně dlouho nebo je při své praxi zcela vynechávají. Nemělo by se však šetřit časem ani vědomou pozorností věnovanou průpravným cvikům. Čím vědoměji se totiž jedinec připraví na samotné cvičení ásan, tím hlouběji si samotnou praxi užije a bude z ní čerpat větší benefity pro své tělo i mysl.

Mezi průpravné cviky můžeme zařadit:

Spinální cviky, které jsou zaměřené na protažení a uvolnění oblasti páteře,

Hathény, které pomáhají k posilnění svalů dýchacích a jsou vhodné k nácviku plného jógového dechu

Pavanmuktásany, což jsou cviky na uvolnění a protažení kloubů a vazů

Jednotlivé sestavy, jako je Pozdrav slunci (Surya Namaskara), Pozdrav měsíci (Chandra Namaskara), orgánová sestava, sestava Lóma-vilóma a další.