+420-728-405-583
info@jogala.cz
...

Jóga na talíři

Jóga na talíři

S procesem, kdy začínáme více praktikovat jógu si stále hlouběji uvědomujeme, jak je důležité mít plnou pozornost v každém momentě našeho života (nejen na podložce během cvičení).

Pokud bychom byli schopni přivést pozornost také na náš „talíř“, tedy do našich stravovacích návyků, vyřešilo by to naše zažívací potíže, přejídání nebo dávání přednost nezdravým jídlům před zdravějšími variantami.

Stejně jako si při hodině jógy uvědomujeme náš dech, vnímáme naše tělo a jak na něj působí jednotlivé pozice (ásany), jaký vliv má cvičení na naši mysl a vnitřní rozpoložení, stejně tak si zkusme uvědomovat, jak na nás které jídlo působí, jak se po kterém jídle cítíme. Nejen jak chutná, ale jaký má na nás skutečný vliv – jestli je nám po něm dobře, nebo naopak těžko, jestli po něm cítíme v těle teplo nebo chlad, jestli nás nadýmá… Zkusme si během jídla uvědomovat náš dech. Pokud možno, zpomalme a dovolme si ten luxus opravdu vychutnat každé sousto. Rozpoznat KDY máme dost. Je to umění, které se neustále učíme a vylepšujeme ho.

Důležité je nebýt k sobě příliš přísný a nevyčítat si, když věci zrovna nevyjdou, jak jsme si představovali, být k sobě milý a užívat si přítomný moment s jídlem, které jsme si s láskou připravili (nebo někdo jiný pro nás) a my ho s láskou sníme:-)

Vnímejme se. Žádný výživový směr, který nastudujeme z knih, kurzů nebo televize nám nedá tolik jako opravdové naslouchání sobě samému.

Naše tělo je moudré a pracuje správně. Není na něm NIC špatného. Nepotřebujeme ho tedy zatěžovat všemožnými dietami nebo přísnými pravidly (které pak stejně nejsme schopní dodržovat). Je pouze důležité mu naslouchat, být přítomní, když jíme a používat zdravý selský rozum při výběru jídla.